Eetika ja IT

   Kas mingi tehnoloogia saab olla iseenesest eetiline või ebaeetiline? Minu arvates saab läheneda antud teemasse mõlemalt poolt ehk tehnoloogia saab olla iseenesest eetiline või ebaeetiline ning tehnoloogia ei saa olla. Selle nädalases postituses põhjendan mõlemad arvamused ära.

   Alustuseks võtan ette väite, et tehnoloogia ei saa olla iseenesest eetiline või ebaeetiline. Tehnoloogia on pigem inimeste abivahend ning seda kasutatavatest inimestest sõltub, kas tekkinud olukord on eetiline või ebaeetiline. Seega otseselt eetika ei sõltu tehnoloogiast, vaid olukordadest, mille tekitavad inimesed. Näite toon sõja olukorrast. Oletame, et on sõda kahe riigi vahel, kus üks riik ründab teist kuna talle ei meeldi see riik. Kui ründaja riik kasutaks uut kaugjuhitavat relva teise riigi vastu, eesmärgiga hävitada riik ja tappa inimesi, siis tegu oleks ebaeetilise olukorraga. Kui aga teine riik kasutaks seda sama relva riigi ja selles elavate inimeste kaitsmise eesmärgil, siis oleks pigem eetilise olukorraga. Oletatud olukorras ei ole see relv eetiline ega ebaeetiline, vaid on lihtsalt vahend, mida kaustavad inimesed. Eetika tuleb välja olukorras, kui inimesed seda kasutavad. Kui kasutades tehnoloogiat heade kavatsustega, tekib eetiline olukord ning kui kasutada tehnoloogiat halbade kavatsustega, tekib ebaeetiline olukord. Toon ka näite 
andmete kogumisest internetis. Kui ettevõte kogub klientide loal nende kohta andmeid, et oma teenust klientidele paremaks muuta, siis tegu on olukorraga, kus tehnoloogiat kasutatakse pigem eetiliselt. Seevastu, kui ettevõte ei küsi luba ja kogub klientide andmeid ning lisaks jagab neid ka kolmandale osapoolele, siis tegu on ebaeetilise olukorraga.

   Teisest küljest olen nõus ka väitega, et tehnoloogia saab olla iseenesest eetiline või ebaeetiline. Selles vaatepunktis peab aru saama, mis on tehnoloogia mõte. Tuleb aru saada, kas tehnoloogia eesmärk on teha, midagi head või halba. Siin kohas toon näite ekraanilugejast. Seade/tarkvara on loodud inimestele, kelle nägemine pole kõige parem ning lihtsustab neil arvuti kasutamist. Selline seade/tarkvara on eetiline, sest see on leiutatud eesmärgiga head teha. Eetilisse kategooriasse kuulub väga palju seadmeid ja tarkvarasid nagu näiteks SolidEdge (aitab jooniste tegemist lihtsustada), Messenger (Pakub lihtsat ja kiiret viisi teistega suhtlemiseks), kaameraga droonid (maailma uuest küljest jäädvustamine) ja palju muud. Seevastu on tehnoloogiad ebaeetilised, kui nad on loodud tegema halba. Siin võib tuua näiteks tuumarelvad. Tuumarelvad on loodud inimeste ja linnade hävitamiseks ning inimeste hirmutamiseks. Need relvad on loodud tegema halba ning see tõttu võib lugeda tuumarelvade tehnoloogiat kui ebaeetilist tehnoloogiat. Ebaeetilise kategooriasse võib paigutada tehnoloogiatest näiteks igasugune sõja tehnoloogia, arvutiviirused, inimkaubanduse leheküljed ja palju muud sellist. 

   

Comments

Popular Posts