Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini

   Selle nädala ülesandeks oli läbi lugeda Eben Mogleni artikkel. "Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright" ning kirjutada selle kohta arvustus. Tegu oli üsna keerulise artikliga ning et sellest paremini aru saada, pidin lugema selle mitu korda läbi. 


   Esimeses peatükis toob Moglen välja huvitavad näited patentidest, autoriõigustest ja firmasaladustest, kasutades näites CD-mängijat. CD-mängija loeb plaadilt bitijada ning autor toob näiteid, kuidas need bitijada numbrid on autoriseeritud, patenditud või firmasaladuseks. Lisaks toob ta esimeses peatükis sisse kaks tegelast: IPdroidi ja econodwarf 

   Teises peatükis räägib Monglen peamiselt ajaloost. Ta tõi välja, et IBM-i kliendid võisid vabalt muuta ja parandada nende programme. IBM hiljem otsustas, kas jätta need muudatused sisse. Kuigi tarkvara oli tehniliselt autoriõigustega piiratud, said targemad tarkvara kasutajad ikkagi selle arendamisel kaasa lüüa. Peatüki kokkuvõttes mainis Eben Moglen, et hea tarkvara tegemisel võitis anarhism neid, kes tegid omandusliku tarkvara. 

   Kolmandas peatükis toob Eben Monglen välja põhjuseid, miks vabavara on edukas. Üks peamiseks põhjuseks on, et seda saavad arendada kõik. Rohkemate inimeste panusega saab teha efektiivsemalt suuremaid ja keerukamaid projekte. Kui tarkvaras on tekkinud vigu saad ise parandada, kuid kuna sul on juba see viga, siis on ka teised seda viga näinud ning tavaliselt on teised juba selle parandanud.

   Artiklis on ta peamiselt keskendunud tarkvarale, kuid viimases peatükis toob ta ka näiteid muusika ja uudiste valdkonnast. Muusika osas toob ta välja, et muusikud ei vaja plaadifirmasid, et levitada oma laule. Selles osas on tal õigus ning tänapäevalgi annavad väga paljud muusikud ise oma laule välja. Selleks saavad nad kasutada näiteks sportify'd või youtube'i.

   Kokkuvõttes on Eben Moglen artikkel keerukas, kuid huvitav. Ta on hästi ja detailselt põhjendanud, miks võib vabavara tuua autoriõiguste surma. Vabavara kasutus on viimase 20 aastaga korralikul kasvanud ning seda kasutatakse ka paljudes ettevõtetes. Tänapäeval leidub paljudele autoriõigustega tarkvaradel alternatiiviks sarnaseid vabavaralisi versioone.  Autoriõiguste surma osas ei ole Mongleni ennustus veel täppi läinud. Vabavara on teinud autoriõigustega tarkvara müümise natuke raskemaks, kuid  need pole kuhugi kadunud ja ei kaogi lähiajal. Autoriõigused on ikka tähtsal kohal, et loojad saaksid õiglase tasu oma loomingu eest.

Comments

Popular Posts