IT proff...?

   IT-tööturul aitab kaasa nii kõrgkoolidiplom, rakendus-/kutsekõrgkoolidiplom kui ka erialane kutsetunnistus. Kõigil neil on oma eelised ja olukorrad, millal kasutada. 

   Klassikaline kõrgkoolidiplom saavutatakse pikema aja jooksul. Kõrghariduse kätte saamiseks, peavad üliõpilased eriala kohta teadmisi ja oskusi koguma laiemalt. Saadavad teadised on üldiselt teoreetilised ning praktilisi teadmisi saab vähem. Klassikalise kõrgkoolidiplomiga oleks kasulik minna juhtivale ametikohale, kus nõutakese laiemat IT valdkonna teadmisi. Alustada tuleb esialgu küll madalamalt, et praktilist kogemust saada, kuid võrreldes teiste diplomitega, annab klassikaline kõrgkoolidiplom inimesele rohkem võimalusi karjäärivalikus ning aitab lihtsamalt kõrgemale ametialasele positsioonile saada.

   Rakendus-/kutsekõrgkoolidiplomi saavutamine on praktilisem ja keskendub rohkem konkreetsele oskusele. Kutseharidus annab rohkem praktilisi oskused ja teadmised ning keskendub vähem teoreetilistele teadmistele. Võrreldes Klassikalise kõrgharidusega, on kutseharidusel väiksemad karjääri valikud, kuid kui inimene on kindel, et tahab just sellise karjääriga tegeleda, mille teadmised ta omandas kutsekoolis. siis kutseharidus on talle hea.

   Erialane kutsetunnistus on neist kolmest kõige spetsiifilisem. See saavutatakse kõige rutemini neist ning see annab tõenduse konkreetsest oskuse ja teadmise olemasolust. Näitena toon Cisco Introduction to Networks kursuse, mille saab läbida ühe semestri jookul. Selles kursuses saad baasteadmisi nii võrkude seadistamise kui ka toimivuse kohta. Läbides piisaval tasemel kursuse, saad Cisco sertifikaadi. Sellised sertifikaadid tulevad kasuks tööturul, kus läheb vaja konkreetset oskust ja/või teadmist. Kuna sertifikaadi saamine on suhteliselt kiire, siis sobib see oma teadmiste täiendamiseks oma töökõrvalt ära teha. Näiteks teha ära sertifikaat kindla tarkvara kasutamise kohta. Enam jaolt ei piisa ainult sertifikaadist ning oleks hea kui enne sertifikaati on omandatud kõrgharidus või kutseharidus.

Diplomite ja/või tunnistuste omamine tuleb kindlasti kasuks töö otsimisel. Olenevalt, mis alal tahad töötada ja kui kaugele jõuda tööturul, tuleks ka vajalik haridus omandada ja vajadusel või tahtmisel ka ennast täiendada sertifikaatide tegemisega. Leidub ka erandeid nii IT kui ka muude valdkondade tööturul, kui mõned õpivad iseseisvalt eriala selgeks ja saavad soovitud töökoha. Nii on küll natuke raskem tööd saada, kuid see näitab, et inimene on iseseisev ja talle meeldib see eriala.

Comments

Popular Posts