Noppeid IT ajaloost

   Üks põnev IT - lahendus, mis minu arvates tekitas tõelise revolutsiooni on VR ehk Virtuaalreaalsus. VR-iga juba tegeleti 18. saj keskpaigas, kui Sir Charles Wheatstone leiutas  stereoskoobi. Stereoskoop on lihtne seade, milles on kaks pilti, mis on samast objektist, aga pildistatud natuke erineva nurga alt. Peeglite abil näeb vasak silm vasakut pilti ning parem silm paremat pilti, mille tulemusel tekib kolmemõõtmeline efekt. 20. sajandil juba loodi esimesed VR masinad ja prillid. 21. sajandi VR edu on toonud kõige rohkem Oculus Rift, mis loodi 2012. aastal. Oculus Rift on VR-peakomplekt. Tõelise edu saavutas VR, kui Facebook ostis Oculuse 2 miljardi USA dollari eest ära ja nüüd plaanib teha Metaverse'i ehk virtuaalreaalsuse ruumi, kus kasutajad saavad üksteisega suhelda arvuti loodud keskkonnas. Tänapäeval kasutatakse VR-i peamiselt mängudes, kuid kasutatakse ka kinnisvaras, ehituses ja tootmises, sõjaväes, juhikoolitustel, tervise hoius, spordis ja paljudes muudes valdkondades.



   Üheks IT - lahenduseks, mis oli oma ajast ees ja põrus oli Xerox Alto. Xerox Alto oli üks esimeseid personaalarvuteid, mis loodi 1973. aastal ning millel oli töölaud ja arvutihiirega juhitav graafiline kasutajaliides. Edu see arvuti ei saavutanud, sest arvatakse, et Xerox kulutas liiga palju raha ja aega uuringutele ja leiutistele ning mitte innovatsioonile ja kommertsialiseerimisele. Xerox Altot toodeti ainult paar tuhat. Xerox Altot loetakse tänapäeva arvutite eeskujuks.






   Üheks totraimaks IT - lahenduseks on Segway ehk kaherattaline isetasakaalustuv aku jõul töötav elektrisõiduk. Neid sõidukeid ei võetud laialdaselt kasutusele ning need ei vähendanud inimeste sõltuvust autodest. Ainuke hea, mis tuli segway'dest on, et need aitasid kaasa elektrirataste ja elektritõukerataste rendile. Lihtsam on rentida elektritõukeratas, kui osta totter ja kallis kaherattaline masin. Pärast Segway'd leiutati ka Hoverboard, mis on ka ise tasakaalustuv elektrisõiduk, kuid sellel puudub lenks. Ka Hoverboard oli probleemne. Sellel oli probleemne aku ja tõstis õnnetuste juhumise arvu.

Comments

Popular Posts